Warmtepompen: de snelst groeiende tak van de energietransitie

Deel dit bericht

Weet je wat de goedkoopste manier van energieopwekking is? Zonnepanelen. Fotovoltaïsche energie is momenteel goedkoper dan ooit en het mooiste is, de prijs gaat alleen maar naar zakken.

Goed nieuws voor de planeet.

Maar dat is niet alles. Er wordt momenteel net zoveel geïnvesteerd in de overgang naar schone energie als er wordt geïnvesteerd in fossiele brandstoffen!

In 2022 was dat meer dan 1 biljoen dollar wereldwijd. Veruit het grootste gedeelte hiervan, ongeveer 90%, ging naar:

  • Elektrische voertuigen
  • Hernieuwbare energie

Beide ongeveer goed voor een half biljoen dollar.

De grote vraag is: wat wordt de volgende duurzame techniek die door de half biljoen grens heen stoot? Dat zou maar zo eens warmtepomptechniek kunnen zijn, want een warmtepomp is de meest effectieve manier om een huis te verwarmen.

  1. De warmtepomp is effectiever dan andere vormen van verwarming;
  2. Warmtepompen zijn goed te combineren met andere duurzame technieken;
  3. Gas is niet meer rendabel.

1) De warmtepomp is effectiever dan andere vormen van verwarming

Je kunt een huis op verschillende manieren verwarmen. Zoals de meeste van ons gewend zijn door middel van een gasverbrandingstoestel, maar je kunt ook de open haard aansteken, een elektrische ketel installeren of een warmtepomp gebruiken. Grofweg zijn er drie categorieën:

  • Warmte door verbranding
  • Warmte door elektriciteit
  • Warmte door arbeid

Warmte door verbranding

Een cv-ketel creëert warmte of thermische energie door verbranding van aardgas. Eigenlijk is dat best een inefficiënte manier van verwarmen, want de warmte die we nodig hebben is warmte op lage temperatuur. Zo’n twintig jaar terug was de aanvoer- en retourtemperatuur van een radiator nog 90/70, maar tegenwoordig werken we alleen nog maar met lage temperatuur verwarming van 40/30 graden.

De hitte die vrijkomt bij het verbranden van aardgas is zoveel groter. We gebruiken een proces met temperaturen van 2.000°C om water tot maximaal 70°C te verwarmen. Ter vergelijking met een warmtepomp; als je het gas pakt dat je nu gebruikt om je huis te verwarmen en dat stook je op in een energiecentrale om stroom mee op te wekken, dan kun je er drie vergelijkbare huizen mee verwarmen.

Warmte door elektriciteit

Een betere manier om te verwarmen is elektriciteit. Door middel van een gloeispiraal of een elektrische ketel kun je water verwarmen met stroom. Het rendement van een elektrische verwarmer is vele malen groter dan een gasverbrandingstoestel, namelijk 100%. Alle elektrische energie wordt omgezet naar thermische energie.

Dat is een pluspunt vergeleken met de ketel, maar nog steeds niet te doen. Vooral als je bedenkt dat stroom per kWh veel meer kost dan gas.

Warmte door arbeid

Een warmtepomp creëert thermische energie door arbeid te verrichten. Dat is de meest effectieve manier om elektrische energie te gebruiken. De elektrische energie zet door middel van een compressor een kringproces op gang dat thermische energie uit de buitenlucht haalt en dat (plus de warmte van de compressor) gebruikt om je huis te verwarmen.

2) Warmtepompen zijn goed te combineren met andere duurzame technieken

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. In de eerste alinea hadden we het al over duurzame technieken waar het meest in wordt geïnvesteerd. Hernieuwbare energie was daar één van.

Met hernieuwbare energie bedoelen we energie dat wordt opgewekt met duurzame energiebronnen zoals zon, wind, waterkracht en biomassa. Deze energie is 100% duurzaam opgewekt, zonder dat er CO2 emissies optreden.

Momenteel wordt het grootste gedeelte van de stroom in energiecentrales opgewekt met fossiele brandstoffen. Met de gestage opkomst van hernieuwbare energie gaat dat steeds minder worden.

Ook nu zijn er al PV-warmtepompen verkrijgbaar. Deze halen een groot gedeelte van het gebruik uit de panelen. En dat is nog niet alles. De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de mechanische ventilatie lucht die uit je huis komt.

3) Gas is niet meer rendabel

Eigenlijk geldt voor de meeste fossiele brandstoffen dat ze op den duur niet meer rendabel zijn in vergelijking met duurzame alternatieven. Vijftig jaar geleden drukte men een staaf in de woestijn en kwam de olie eruit spuiten. Die tijd is voorbij, de voorraden raken op. Er is steeds meer technologie nodig om de restjes uit de Aarde te halen. Denk bijvoorbeeld aan de fracking techniek en het steeds dieper boren naar olie op zee met alle risico’s van dien. Dat betekent dat de kosten voor winning flink omhoog gaan.

Daartegenover staan duurzame alternatieven. De kosten voor zonnepanelen zijn de laatste jaren alleen maar verder omlaag gegaan en naar verwachting gaat dit nog wel een tijdje door. De technieken die worden gebruikt om duurzame energie op te wekken worden steeds efficiënter. Ook zie je dat er steeds meer overheden wereldwijd beleidsmaatregelen aanpassen en stimulansen invoeren om de overgang naar duurzame energie te bevorderen. En terecht, aardgas is nog steeds een fossiele brandstof die bij verbranding broeikasgassen zoals CO2 produceert.

Conclusie

De warmtepomptechniek heeft het potentieel om de volgende duurzame technologie te worden die de grens van een half biljoen aan investeringen doorbreekt. Warmtepompen zijn effectief in het verwarmen van huizen, bieden voordelen ten opzichte van andere verwarmingsmethoden en zijn uitstekend te combineren met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.

Aan de andere kant wordt het gebruik van aardgas steeds minder rendabel vanwege de opkomst van duurzame alternatieven, stijgende kosten van fossiele brandstoffen en het groeiende overheidsbeleid

Advies nodig?

Wij helpen je graag!

Peter Koelewijn

Powered byPowered by Studium